• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Tuesday, 07 July 2015 00:00

5 sfaturi esențiale

Rate this item
(1 Vote)

pentru începători  

Îți dorești să faci mișcare, dar nu știi de unde să începi? Te sperie numai gândul la un program de exerciții fizice? Iată un set de sfaturi care sigur îți vor fi de ajutor. 

 

1. Respectă cele trei principii de bază ale oricărei activități fizice!
-    Progresia. Dacă ești o persoană sedentară, nici nu te gândi să îți forțezi limitele de la început; riști să te accidentezi sau să suferi dureri musculare intense. Începi un program de antrenament ușor, blând, iar pe măsură ce avansezi, poți crește ritmul și intensitatea exercițiilor sau poți diversifica activitățile.
-    Plăcerea. Dacă nu îți place o activitate, atunci nu are sens să insiști, pentru că mai devreme sau mai târziu va apărea abandonul. De aceea, pentru a persevera pe termen mediu și lung, alege sportul care îți place. În general, pentru anduranță, specialiștii propun 4 activități simple și plăcute: mersul pe jos, alergarea, mersul pe bicicletă și înotul. Evident, putem adăuga activități distractive de genul mers pe role, dans, badminton, tenis de masă. Esențial este să descoperim plăcerea de a face mișcare și să ne ascultăm corpul. Așadar, este de la sine înțeles să nu suferim, să nu ne chinuim, să nu ne forțăm limitele.
-    Frecvența. Important este să faci mișcare zilnic. Nu ai timp sau ești lipsit de motivație? În zilele cu astfel de probleme, impune-ți măcar 10 minute de exerciții. Nu înseamnă mult, dar efectuate zilnic, își vor dovedi eficiența.

2. Mergi pe jos în fiecare zi!

Pentru cei care se află la stadiul de începători, mersul pe jos în ritm rapid, adică atingerea a 5 km/oră, timp de cel puțin 12 minute reprezintă antrenamentul ideal. Distanța de parcurs poate crește, treptat, de la minimum 1 km la 3 km sau 5 km, după câteva luni de exercițiu. Poți face mișcare dimineața, în drum spre serviciu, sau seara, la întoarcere. Vei vedea că după câteva luni de antrenamente consecvente, corpul tău va fi mai tonifiat, iar nivelul de energie va fi la cote optime. Atunci nici nu va mai fi nevoie să îți impui mersul pe jos în programul zilnic, va deveni o activitate de care nu te poți lipsi, așa cum este spălatul pe dinți sau mâncatul.

3. Mergi la un control medical!

În cazul în care alegi o activitate fizică solicitantă și mai ales dacă ai peste 35 de ani, fumezi și ai avut o viață sedentară, este bine să faci un control medical. După această vârstă pot apărea probleme cardiovasculare, articulare sau de altă natură, iar medicul îți poate spune care este toleranța ta la efort și te poate sfătui cu privire la tipul activității care ți se potrivește.

4. Odihnește-te suficient!

Dacă nu dormi suficient, riști să îți pui în pericol sănătatea. Somnul este primul garant pentru a fi în formă și a avea un tonus bun. Iată de ce nu trebuie să pierzi nopțile. Somnul odihnitor este necesar pentru a înlătura oboseala fizică și nervoasă. În ceea ce privește durata, specialiștii spun că regulile depind de orologiul intern al fiecăruia dintre noi. Există persoane care nu pot altfel decât să adoarmă târziu, altele care adorm devreme. Unii au nevoie de 10 ore de somn pe noapte, alții pentru care 5 ore de somn sunt pe deplin suficiente. Ceea ce contează este să ne ascultăm corpul și să reperăm ritmul veghe-somn care ni se potrivește. Iată cum ne putem da seama de acest lucru. Timp de câteva zile observă ora la care începe să ți se facă somn. Constatați o regularitate ? Ei bine, acesta e ritmul tău biologic. Încearcă să îl respecți zilnic, pe cât posibil. Adică să mergi la culcare la aceeași oră, în fiecare seară. Iar pentru un somn bun evitați abuzul de cafea, alcool, alimentație bogată în grăsimi și condimente.

5. Nu te descuraja!

Stabilește-ți clar obiectivele și fă-ți un program adaptat obiectivelor și posibilităților tale. Vizualizează rezultatul sau definește imaginea corpului tău sau gândește-te la starea de bine pe care ți-o conferă mișcarea și pornește cu aceste gânduri de fiecare dată când faci sport. Documentează-te cât mai mult referitor la activitatea fizică aleasă și, eventual, apelează la un specialist pentru primele instrucțiuni. Nu te descuraja, chiar dacă rezultatele nu apar imediat, sigur ele se vor face simțite pe măsură ce avansezi în practicarea mișcării.

 

Read 1259 times Last modified on Thursday, 02 June 2016 11:49

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved