• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Wednesday, 08 July 2015 00:00

ADEVĂRAT sau FALS

Rate this item
(1 Vote)

despre SPORT

Despre activitatea sportivă circulă o mulțime de mituri. Toată lumea știe că „sportul este sănătate curată” sau „dacă faci sport o să slăbești” sau „oricine se poate apuca de alergare”. Însă, de multe ori, putem avea surpriza ca aceste idei să fie doar niște clișee.

 

„Doctorul Meu” vă provoacă la verificarea cunoștințelor despre sport.

1. Mișcarea înseamnă sănătate.
ADEVĂRAT. Dar când vine vorba despre practicarea unei activități fizice trebuie să ținem seama de anumite nuanțe. De exemplu, nu toate persoanele pot să practice alergarea. Sau mersul pe jos se poate dovedi inutil în cazul celor care doresc să-și tonifieze musculatura. Sau efortul fizic intens se transformă într-un pericol major pentru cei cu probleme cardiace. Iată de ce orice persoană care dorește să înceapă un program de exerciții fizice trebuie să solicite avizul unui specialist.

2. În unele sporturi, bărbații sunt în mod natural avantajați în raport cu femeile.
ADEVĂRAT.  Această inegalitate se explică prin diferența de masă musculară între bărbați și femei. Nu întâmplător competițiile sportive se organizează separat. Dacă în copilărie performanțele fizice ale ambelor sexe sunt sensibil asemănătoare, de la vârsta pubertății încep să apară diferențe, tocmai pentru că la băieți intervine dezvoltarea masei musculare.

3. Alergarea în oraș este dăunătoare sănătății.
FALS. Activitatea fizică, fie și în mediul urban, este preferabilă sedentarismului. Totuși, este bine să evităm alergarea în zonele cu grad înalt de poluare, cum ar fi centrul orașului sau zonele aflate în construcții.

4. Sportul le permite fumătorilor curățarea plămânilor.
FALS. Niciun sport nu poate ajuta la îndepărtarea stratului de gudron care se instalează pe plămânii unui fumător. Singurul mod de a scăpa de acesta este oprirea fumatului definitiv. Starea de bine și senzația de bună oxigenare după efort nu acționează asupra leziunilor pulmonare cauzate de tutun.

5. Când un sportiv renunță la competiții riscă să acumuleze kilograme suplimentare.
ADEVĂRAT. Sportivii de performanță au zilnic cel puțin un antrenament pe parcursul căruia pot arde până la 2.000-3.000 de calorii. Acest consum trebuie compensat printr-un aport caloric și nutritiv foarte bogat. Când un sportiv renunță la competiții, numărul de calorii consumate zilnic scade foarte mult, în timp ce atenția acordată alimentației poate fi redusă. El va trebui să-și adapteze aportul caloric conform consumului energetic. Când nu se întâmplă acest lucru, în primul an după încetarea activității sportive se pot acumula în medie 5 kilograme suplimentare. 

6. Sportul te ajută să slăbești.
ADEVĂRAT. Dar numai dacă activitatea fizică este asociată cu dieta sănătoasă. Dacă mergi pe jos 30 de minute sau alergi de două ori pe săptămână, nu trebuie să îți faci prea multe speranțe că vei ajunge la greutatea ideală. Pentru a obține silueta mult visată, este nevoie de mai mult efort. Dieta sănătoasă trebuie combinată cu antrenamente cardio, alergare, mers pe jos, înot. Această metodă îți va permite creșterea masei musculare în defavoarea masei de grăsime.

7. Sportul nu este compatibil cu primele 3 luni de sarcină.
FALS. Nu de puține ori auzim că sportul poate cauza pierderea sarcinii și că ar fi mai sigur să nu fie practicat mai ales în primul trimestru. Nu este adevărat. Categoric, trebuie evitat efortul fizic intens sau sportul de performanță, dar nimic nu le împiedică pe viitoarele mame să meargă pe jos, să înoate, să facă yoga sau un program de gimnastică pentru gravide... Activitatea fizică în timpul sarcinii este chiar benefică, pentru favorizează circulația sangvină, îmbunătățește activitatea cardiacă și limitează riscul complicațiilor venoase (varice, tromboflebită).

8. Sportul permite eliberarea de stres.
ADEVĂRAT. Stresul este flagelul societății occidentale, caracterizată prin hiperactivitate și presiune constantă. Sportul este un excelent mijloc natural de evacuare a stresului cronic. Stresul aduce cu sine creșterea nivelului de cortizol în sânge, iar activitatea fizică ajută la descărcarea acestui hormon al stresului. Să nu uităm că există studii care dovedesc că, în timpul practicării unei activități fizice, creierul se oxigenează mai bine și antrenează producerea de endorfine (hormonii fericirii), ceea ce explică instalarea stării de bine.

9. Persoanele care fac sport dorm bine.
ADEVĂRAT. Sportul favorizează somnul sănătos și te determină să îți organizezi mult mai bine programul zilnic. Antrenându-te dimineața, te vei obișnui să te trezești devreme, iar seara, somnul este garantat la ore rezonabile. Deși mișcarea este binevenită oricând, totuși specialiștii nu recomandă antrenamentele seara, pentru că au efect stimulant. Te vei simți în plină formă, ceea ce nu îndeamnă la somn. Acesta este motivul pentru care sportul este bine a fi practicat dimineața.

10. Organismul se reface singur după antrenament.
FALS. Corpul uman nu este o mașinărie care se repară singură, ci o entitate biologică complexă, care are nevoie de micronutrienți esențiali pentru a-și asigura energia, refacerea și rezistența. Suplimentele nutritive ortomolecare reprezintă combinația ideală pentru susținerea performanței sportive.

 

Read 1333 times Last modified on Thursday, 02 June 2016 11:47
More in this category: 5 sfaturi esențiale »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved