Tuesday, 21 July 2015 00:00

Imunitate de nota 10

Rate this item
(0 votes)

cu fructele sezonului cald

 

O alimentație adecvată poate stimula sistemul imunitar al copilului, mai ales după perioada sezonului rece când s-a trăit în mod constant, la școală sau la grădiniță într-o adevărată „supă” de bacterii și virusuri.

Obiceiurile alimentare nesănătoase, adică un regim bogat în zahăr, alimente semipreparate, pline de grăsimi și sare, alergiile nediagnosticate, lipsa exercițiului fizic, lipsa unui somn odihnitor suficient, habitatul în orașe mari, suprapopulate sau în apropierea antenelor de telefonie mobilă, consumul insuficient de apă și excesiv de băuturi carbogazoase dulci, iată doar câțiva factori care pot declanșa o scădere a capacității de acțiune a sistemului imunitar al copilului.
Soluția la această problemă e simplă și la îndemână tuturor părinților. Practicarea unui mod de viață cât mai puțin nociv cu putință poate să ajute la echilibrarea funcțiilor sistemului imunitar, chiar și în situații limită. Așadar, alimentația este o parte importantă a acestei soluții. Pe lângă hidratarea obligatorie cu suficientă apă pe zi și consumul echilibrat de proteine, glucide și lipide într-o formă cât mai dietetică și mai apropiată de natural, este important de reținut consumul unor substanțe cu acțiune foarte specifică la nivel imunitar.
De multe ori ne întrebăm și care este modul de acțiune specific al fructelor de sezon la nivelul organismului nostru. Să aflăm în continuare. 

Căpșunile conțin o cantitate mare de vitamina C, B1, B6, antioxidanti și acid folic. Vitaminele B sunt utile în regenerarea țesuturilor, iar acidul folic menține unghiile și părul sănătoase. Vitamina C menține pielea sănătoasă și are un rol important în vindecarea rănilor și arsurilor. Căpșunile mai conțin fier, calciu și magneziu, minerale care întăresc oasele, dinții, sistemul nervos și asigură oxigenarea celulară. În plus, căpșunile sunt ușor digerate și conțin un număr mic de calorii. Singurul dezavantaj al acestor fructe este că pot fi alergenice, mai ales la copiii predispuși la alergii. De aceea, copiii mai mici de 3 ani trebuie să consume căpșunile în cantități limitate. Pentru că sunt bogate în compuși numiți salicilați, căpșunile nu sunt recomandate nici persoanelor cu intoleranță la aspirină, produs ce conține o substanță asemănătoare, acid acetilsalicilic.

Piersicile furnizează o cantitate importantă de vitamina C și A, au un conținut ridicat în zahăr și prezintă o serie de beneficii pentru sănătate:
- efect diuretic, laxativ și detoxifiant,
- sunt foarte ușor asimilabile,
- sunt folositoare în probleme pulmonare, infecții respiratorii sau anemie.

Caisele au un conținut deosebit de ridicat în betacaroten (caisele portocalii închis sunt printre fructele cu cel mai ridicat astfel de conținut), sunt bogate în fibre solubile și potasiu. Din acest motiv pentru o bună funcționare a colonului și pentru reglarea nivelului colesterolului este indicată cura cu aceste fructe delicioase. Caisele sunt bogate și în magneziu, sodiu, fosfor și fier, au puternic efect laxativ, curăță și detoxifică ficatul și întreg sistemul digestiv și sunt imuno-stimulatoare.  

Zmeura constituie o bogată sursă de vitamina C, sodiu, flavonoide și pectine. Întăresc sistemul de apărare al organismului, prin prezența vitaminei C se îmbunătățește absorbția de fier, sunt considerate fructe anticancerigene (blochează transformarea nitraților și nitriților în nitrozamine, care sunt asociate cu apariția cancerului de stomac), ajută la scăderea colesterolului, îmbunătățesc structura pereților celulari și ajută la menținerea unei bune circulații la nivelul capilarelor.

Cireșele sunt fructe bogate în apă, zaharuri, complex de vitamine B (B1, B2, B6), vitamina C, minerale (magneziu, potasiu), lignani, fitoestrogeni și taninuri. Delicioasele cireșe conțin toate aceste componente nutritive care nu doar ne hrănesc, ci sunt recomandate și-ntr-o serie de afecțiuni: gută, constipație, litiaze renale și biliare, reumatism, obezitate, depresie. Ele conțin și ele 90% apă, zaharuri, vitamina A și K și substanțe flavonoide care protejează celula de atacul radicalilor liberi. Sunt dulci și parfumate și au acțiune diuretică, laxative, antianemiantă și ajută la reducerea nivelului de colesterol seric. Conțin fructoză care, fiind lent absorbită de organism, dă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp (spre deosebire de zahărul din dulciuri, de exemplu, care este energizant doar pe moment, fiind absorbit rapid). Cireșele sunt fructe excelent tolerate de sistemul digestiv al copilului și, fiind bogate în sorbitol, ajută digestia. Este adevărat că au un oarecare efect laxativ, datorită fibrelor pe care le conțin (acestea accelerează tranzitul intestinal și combat constipația), dar nu cauzează diaree, ci doar reglează tranzitul intestinal.

Pepenele este vedeta verii fiind un fruct foarte iubit de copii. Bogat în substanțe antioxidante de tip fenolic: flavonoide, carotenoide, triterpenoide, pepenele este plin de dulceață, dar și de substanțe care combat inflamația (licopenul fiind cel mai bine reprezentat). Nu trebuie uitat aportul de fier și zinc, dar și bogăția acestui fruct delicios în aminoacizi cum sunt citrulina și arginina, substanțe cu rol tonifiant la nivel imunitar.

Read 2013 times Last modified on Thursday, 02 June 2016 11:46

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...