Monday, 22 February 2016 07:09

Cataracta - între mit și realitate

Rate this item
(0 votes)

Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

Cataracta reprezintă o afecțiune oftalmologică des întâlnită, fiind principala cauză de orbire la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății.  

Cristalinul este o lentilă transparentă situată în camera posterioară, în spatele irisului. Rolul principal al acestuia este ca împreună cu corneea să formeze imaginea obiectelor pe retină.

Dr. Ghita Aurelian Mihai
Medic Primar Oftalmolog
Ocularcare - Cabinet oftalmologic
Bucuresti, Sector 1,
Ion Mihalache 142, bl BC, sc D, parter
Telefon 0722.556.222
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Cataracta poate apărea la orice vârstă, dar cea mai frecventă formă este cea legată de vârstă (senilă). Termenul de cataractă senilă se folosește pentru a descrie orice cataractă ce apare după vârsta de 50 ani și nu are nicio cauză evidentă. Cel mai important factor de risc în apariția cataractei senile îl reprezintă vârsta, de aici și denumirea de cataractă „senilă”. Un alt tip de cataractă dobândită ce apare mai frecvent la persoane tinere îl reprezintă cataracta secundară unui traumatism ocular, cu incidență mai mare la bărbați decât la femei.

Printre factorii ce conduc la apariția cataractei se numără vârsta înaintată, diabetul zaharat (mai frecvent cel necontrolat), tratamentul cu corticosteroizi, boli oculare (uveite cronice recidivante, glaucomul acut cu unghi închis, miopia forte, retinopatia pigmentară, sindromul pseudoexfoliativ, melanomul uveal), fumatul, consumul exagerat de alcool, expunerea prelungită la soare.

Tulburări de vedere

Primul semn al acestei boli îl reprezintă scăderea treptată și nu bruscă a vederii. Pacientul va observa că ochelarii nu îl mai ajută și că trebuie să schimbe frecvent dioptriile. Anumite persoane vor descrie această scădere de vedere ca pe o vedere încețoșată, neclară la distanță. Scăderea vederii poate merge de la o ușoară vedere încețoșată până la imposibilitatea de a-și desfășura activitățile minime cotidiene (de igienă personală, de a-și pregăti singur mâncarea, de a se deplasa).
Aparenta îmbunătățire a vederii, tradusă prin nepurtarea ochelarilor de aproape, este de fapt tot un prim semn de cataractă. Acest lucru se numește miopie cristaliniană și poate fi de câteva dioptrii. Se suspicionează dezvoltarea cataractei la pacienți vârstnici care nu sunt miopi și care pot citi la apropiere fără corecție. Dacă modificările de la nivelul cristalinului devin heterogene poate apărea un anumit grad de astigmatism.

De asemenea, scăderea sensibilității la contrast care se traduce prin vederea îngreunată noaptea sau în lumina puternică ar trebui să trimită acest pacient către medicul oftalmolog. Un exemplu este dificultatea sau imposibilitatea de a conduce pe timp de noapte. Cititul poate deveni dificil din cauza reducerii contrastului dintre litere și fundal. Odată cu scăderea vederii, pot apărea pierderi de câmp vizual, diplopia monoculară și defecte ale vederii colorate, semne care trec frecvent neobservate datorită instalării treptate, dar sunt evidente retrospectiv, după chirurgia cataractei. În cazurile avansate, pupila, care în mod normal este neagră, poate deveni alb-lăptoasă sau brunescentă.

Diagnosticul se pune pe baza examenului oftalmologic care evidențiază opacitățile cristalinului. Totodată, pot fi observate și alte boli oculare coexistente care limitează succesul operației în restabilirea vederii.

Soluția: cristalinul artificial

Cataracta neglijată poate determina apariția unor complicații grave, cum sunt glaucomul secundar și uveita, care pot duce la pierderea definitivă a vederii. Uneori însă, simptomatologia nu este atât de răsunătoare, iar pacientul ajunge la medic prea târziu. De aceea, ar trebui ca orice persoană care prezintă tulburări de vedere să se prezinte la medic în vederea diagnosticului precoce al cataracteiși pentru a se exclude alte patologii, cum ar fi degenerescența maculară, o altă afecțiune des întâlnită la vârstnici.

Cataracta senila

Singurul tratament eficace la ora actuală al cataractei este cel chirurgical. Aceasta presupune, după realizarea unei anestezii locale, extragerea cristalinului opacifiat, folosindu-se un aparat cu ultrasunete, și înlocuirea acestuia cu un cristalin artificial. Tratamentul chirurgical cât mai precoce aduce cele mai mari beneficii și riscurile cele mai mici.

În concluzie, cataracta este o afecțiune frecventă ce duce la orbire și care dispune de tratament curativ chirurgical eficace, cu riscuri posibile, dar foarte rare și cu o recuperare vizuală rapidă.

Read 4734 times Last modified on Monday, 22 February 2016 10:16

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...