Monday, 03 March 2014 18:42

Psoriazis

Rate this item
(0 votes)

Psoriazisul este o afecţiune inflamatoare a pielii, beningă, acută sau cronică, ce se manifestă prin leziuni roşiatice, inflamate, acoperite de cruste cu scuame argintii. Tratamentul este de lungă durată, leziunile izolate pot fi adesea vindecate, existând tendinţa de remisie urmată de recidivă, uneori agravată, a bolii. Deşi poate fi doar o iritație minoră, psoriazisul are un impact semnificativ asupra calităţii vieţii persoanelor afectate.

{tab Introducere}Psoriazisul este o afecţiune dermatologică ce pare să fie legată de o predispoziţie genetică corelată cu un răspuns deformat al sistemului imunitar. Manifestările bolii includ erupţii roşiatice acoperite de scuame argintii localizate, de obicei, la nivelul genunchilor, coatelor şi scalpului. Traumatismele şi iritaţiile pielii care apar la o persoană cu psoriazis tind să producă la locul respectiv leziuni psoriazice cronice.
 

{tab Simptome}În general, psoriazisul este caracterizat prin pete roşii, acoperite de cruste alb-argintii, papule şi plăci, însoţite uneori de senzația de mâncărime. Există cinci forme de psoriazis: în plăci, gutat, invers, pustular și eritrodermic.

Cea mai frecventa formă, psoriazisul în plăci, se manifestă prin erupţii roşii acoperite de cruste albe, solzoase, cu contur bine delimitat pe suprafaţa superificială a pielii. În psoriazisul în plăci pielea inflamată se îngroaşă, creând aspectul de solzi alb-argintii.  Placa psoriazică prezintă un centru argintiu şi are marginile înroşite, bine delimitate. Plăcile apar frecvent la nivelul coatelor și genunchilor, dar pot afecta orice zonă a corpului, inclusiv scalp, palme, tălpi picioarelor și organele genitale.  Spre deosebire de eczeme, psoriazis apare pe partea exterioară a articulației. Unghiile sunt şi ele frecvent afectate, se constata depresiuni punctiforme, iar aceste leziuni ale unghiilor pot fi confundate cu onicomicoza.  De asemene, psoriazisul poate provoca inflamarea articulațiilor, afecţiune cunoscută sub numele de artrită psoriazică.  Până la 30% dintre persoanele cu psoriazis prezintă şi manifestări de artrită psoriazică.

Psorizisul gutat este o manifestare acută a bolii, caracterizată prin mici leziuni de culoare roşie sau roz, sub forma de papule, ce apar pe piept, braţe, picioare sau scalp. Această formă de psoriazis poate dispărea complet după căteva saptămâni sau se poate transforma în psoriazis în placi. Se presupune că ar fi urmarea unei infecţii streptococice localizate la nivelul gâtului (faringita streptococica). Psoriazisul gutat afectează, în special, copiii şi adolescenţii.

Psoriazis invers apare când leziunile caracteristice sunt localizate în plicile pielii, în zona axilară, submamară sau între fese. Apar pete roşii, netede şi intens pruriginoase. Leziunile se agravează datorită transpiratiei, iar căldura, traumatismele și infecțiile sunt considerate a juca un rol important în dezvoltarea acestei forme atipice de psoriazis. 

Psoriazisul pustular este o formă rară de psoriazis, caracterizat prin vezicule pline de puroi (pustule) ce apar în diferite zone ale corpului.

 

 

 

Psoriazisul eritrodermic este, de asemenea, o afecţiune rară. El afectează aproape toată pielea corpului, provocând prurit intens şi senzaţii puternice de arsură. Efectele psoriazisul eritrodermic asupra organismului sunt extreme de grave, determinând apariţia infecţiilor, deshidratării, insuficienței cardiace, hipotermiei și malnutriției.


{tab Impact}Psoriazisul este estimat ca afectează 2-4% din populația lumii occidentale. Riscul de a dezvolta această maladie variază în funcție de vârstă, sex, regiune și etnie, o combinaţie de factori genetici şi de mediu fiind considerată a fi responsabilă pentru aceste diferențe. Psoriazisul se poate manifesta la orice vârstă, deşi se pare ca cel mai frecvent apare la vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani. O treime din pacienţi au fost diagnosticaţi înainte de vârsta de 20 de ani. Psoriazisul afectează ambele sexe în mod egal.

Persoanele cu boli inflamatorii intestinale , cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasă, prezintă un risc crescut de a dezvolta psoriazis. De asemenea, s-a constatat că psoriazisul este mai frecvent în ţările mai îndepartate de Ecuator. Europenii sunt cei mai susceptibili de a manifesta leziuni psoriazice, în timp ce aceasta afecţiune este rar întâlnită la afro-americani și extrem de rară la asiatici sau amerindieni.

{tab Cauze}Cauzele psoriazisul nu sunt pe deplin cunoscute. Psoriazisul este caracterizat printr-o creștere anormală, excesivă și rapidă a stratului epidermic al pielii. Aceste modificări se presupun că provin de la o maturizare prematură a keratinocitelor induse de inflamație în derm, cu celule dendritice, macrofage și celule T, toate fiind prezente. Mutaţiile genetice ale proteinelor implicate în capacitatea pielii de a funcționa ca o barieră au fost identificate ca markeri de susceptibilitate pentru dezvoltarea de psoriazis.

Procesul de înlocuire a celulelor din stratul epidermic al pielii durează în mod normal aproximativ 3-4 săptămâni.  La persoanele cu psoriazis, acest proces durează doar 3-7 zile.  Ca urmare, celulele care nu sunt pe deplin mature vor determina îngrosşri excesive ale suprafeţei pielii, cauzând pete roşii, scuame şi cruste acoperite cu solzi argintii.

Chiar dacă nu se cunosc încă cauzele clare care conduc la apariţia psoriazisului, exista o serie de factori consideraţi de risc pentru declanşarea leziunilor psoriazice:

Factori genetici.Psoriazisul are o puternică componentă ereditară , aproximativ 1/3 din persoanele cu psoriazis au un istoric familial de boală. Unii cercetatorii au identificat multe gene asociate cu acesta boală, legate în special de sistemul imunitar, dar nu este clar modul în care aceste gene conlucrează pentru a declanşa afecţiunea.

Leziuni ale pielii (traumatisme, cicatrici, înţepături de insecte, arsuri solare) şi infecţii cronice

Consumul excesiv de alcool, fumatul sau obezitatea

Stresul, schimbările de sezon sau de climă

Modificările hormonale (în special la femei - pubertate sau menopauză)

Administrarea anumitor medicamente - litiu, unele medicamente împotriva malariei, medicamente anti-inflamatorii, inclusiv ibuprofen, inhibitori ai ECA (utilizate în tratamentul hipertensiunii arteriale) și beta-blocante (utilizate pentru a trata insuficienţa cardiacă congestivă)

Infecţii streptococice - faringita streptococică poate provoca la copii şi adulti psoriazisul gutat

Slăbirea sistemului imunitar, ca urmarea a unei infecţii cronice, cum ar fi, de exemplu, HIV

Psoriazisul nu este o afecţiune contagioasă, deci nu se poate răspândi de la o persoană la alta.

{tab Diagnostic}Diagnosticul de psoriazis este stabilit în urma examenul clinic al bolnavului şi se bazează de obicei pe aspectul pielii.  Manifestările cutanate caracteristice, precum: erupţii roșii, solzoase, sub formă de plăci, papule sau pete, însoţite de senzaţii dureroase sau pruriginoase, pot constitui elemente importante în stabilirea unui diagnostic de psoriazis. Nu există teste de sânge speciale sau alte investigaţii specifice.

În cazuri rare, un mic eșantion de piele poate fi trimis la laborator pentru examinare microscopică, in vederea realizării unei biopsii.  Acest lucru va determina exact tipul de psoriazis și va exclude alte afecţiuni ale pielii, cum ar fi dermatită seboreică, lichen plan, lichen simplex și pitiriazis rozat.

Dacă medicul suspectează o artrită psoriazică, o complicație a psoriazisului, este posibil ca el sa vă recomande o consultaţie la un reumatolog.  
Diagnosticul diferenţial al psoriazisului include afecţiuni dermatologice similare în aparență, cum ar fi eczema seboreică , pitiriazis rozat (pot fi confundate cu psoriazis gutat), ciuperca unghiilor (pot fi confundate cu psoriazis unghiilor) sau limfom cutanat cu celule T (50% din persoanele cu acest tip de cancer sunt iniţial greşit diagnosticate cu psoriazis). Manifestări dermatologice ale bolilor sistemice, cum ar fi erupții cutanate de sifilis secundar pot fi, de asemenea, confundate cu psoriazis.

{tab Tratament}Nu exista tratament pentru vindecarea psoriazisului, metodele terapeutice actuale vizează stoparea evoluţiei bolii şi controlul simptomelor supărătoare. Tratamentul va fi ales funcţie de tipul și severitatea afecţiunii, precum şi de dimensiunea zonei cutanate afectată. Fiind o afecţiune cronică, tratamentul va fi de lunga durată, de aceea alegerea lui trebuie să ţină cont de posibilele efectele secundare. Se poate începe cu un tratament blând, cum ar fi creme şi unguente preparate cu corticosteroizi, urmând ca apoi, dacă este necesar, să se treaca la un tratament mai puternic. Există o gamă largă de tratamente disponibile pentru psoriazis, iar alegerea tratamentul cel mai eficient poate fi dificilă.  Metodele de tratamente pot fi structurate în trei categorii:
• tratamentele locale cu preparate cu corticosteroizi, creme hidratante şi emoliente
• fototerapie - pielea este expusă la anumite tipuri de lumina ultravioleta
• tratamente sistemice interne cu medicamente orale şi injectabile ce acţionează asupra întregului organism.

 

De multe ori, aceste tipuri de tratament sunt folosite în combinație. Cremele si unguentele locale sunt, de obicei, utilizate pentru formele uşoare ale bolii, fototerapia pentru formele moderate, iar tratamentele sistemice pentru fazele agravate.

Tratamente alternative
Clima caldă pare să exercite un efect favorabil asupra evoluţie bolii. De asemenea, cura termală poate avea o acţiune benefică asupra regenerării pielii, ameliorând mâncărimile. Prin acţiunea lor decongestionantă şi antiseptică apele termale pot constitui o metodă terapeutică eficientă pentru a scurta puseele acute de boală şi a determina remisia bolii.  

Datorită dificultăţii tratamentului, persoanele afectate de forme grave de psoriasis trebuie încurajate şi susţinute psihic pentru a depăşi stările de anxietate şi depresie care pot să apară în timpul tratamentului.

{tab Alimentație/Stil de viațã}Deși nu este o afecţiune extrem de gravă, psoriazisul poate avea un impact important asupra calităţii vieţii, mai ales în plan social. Asumarea responsabilităţii pentru propria sănătate şi bunăstare implică alegerea unui mod de viaţă sănătos şi echilibrat. Un plan de îngrjire personală poate ajuta în asigurarea unei vieţi active şi independente.

Medicul poate recomanda unele sfaturi pentru persoanele afectate de psoriasis, cum ar fi:
- Respectarea tratamentului prescris şi evaluarea periodică a leziunilor prin controale la medicul specialist
- Menţinerea hidratării zonele cutanate afectate cu ajutorul cremelor emoliente
- Evitarea scărpinării leziunilor psoriazice, precum şi a variaţiilor mari de temperatură
- Evitarea stresului şi situaţiilor tensionante
- Asigurarea unei alimentaţii bogate în vitamine şi minerale, fără grăsimi şi dulciuri concentrate
- Evitarea consumului de alcool, cafea, tutun
- Controlul greutăţii corporale prin efectuarea unor exerciţii fizice regulate
- Implicarea în grupuri de sprijin favorizează redobândirea încrederii în sine, ameliorează stările de anxietate şi depresie, reduce sentimentul de izolare şi oferă posibilitatea schimbului de informaţii cu cei care suferă de aceeaşi afecţiune.

{tab Bibliografie}Henry Brainerd, Sheldon Margen, Milton J. Chatton, Elemente practice de diagnostic și tratament, Editura Medicală
www.medicinenet.com
www.wikipedia.org
{/tabs}

 

{/tabs}

Read 1234 times Last modified on Monday, 03 March 2014 19:32
More in this category: « Pitiriazisul Onicomicoza »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...