• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Wednesday, 02 July 2014 11:31

Sindrom de stres postraumatic

Rate this item
(0 votes)
Sindromul de stres postraumatic este o stare de suferinta emotionala continua  cu un tablou complex de simptome ce apar datorita unui eventiment major si critic traumatizant.
{tab Introducere}

In Romania nu exista in practica medicala un diagnostic de tipul sindromului de stres posttraumatic, dar totusi boala exista printre noi. Se estimeaza ca peste 70% din populatie a avut macar o trauma psihica severa. O mare parte din acestia au suferit o serie de reactii severe care se incadreaza in grupa stresului posttraumatic.

Pentru a putea vorbi de aceasta boala este necesar ca bolnavul sa fie expus timp de cel putin o luna la un agent stresor extrem. Iata cateva exemple de cazuri in care se poate manifesta sindromul de posttraumatic moartea neasteptata a cuiva drag, martor la un accident impresionant, participare la razboi in calitate de combatant, agresiune criminala, viol, accident serios, dezastru natural (cutremur, inundatii), abuz sexual sau fizic la un copil, parasirea acestuia de catre parinti.
Exista si o serie de alti agenti stresori care, desi sunt severi (pierderea serviciului, divortul, insucces la un examen, moartea unui parinte in varsta) nu pot fi totusi incadrati in categoria agentilor stresori extremi si prin urmare nu produc de regula sindromul stresului posttraumatic. 

{tab Simptome}

Persoana afectata de stres posttraumatic prezinta urmatoare simptome ce ne indica un stres foarte mare. Enumeram principalele reactii si emotii ce se prezinta in aceasta boala:
1. retrairea repetata a evenimentului traumatic initial sub forma de secvente, cosmaruri, reactii exagerate fizice sau emotionale la persoane sau locuri legate de evenimentul initial,
2. lipsa de reactie a ceea ce se petrece in jur, manifestata prin evitarea oricarei activitati, 
3. pierderea interesului pentru ceea ce este in jur, 
4. tulburari ale somnului, iritabilitate sau accese de manie, dificutate de concentrare
5. ganduri sinucigase ca forma grava de depresie 
6. atacul de panica apare atunci cand ceva sau cineva reaminteste pacientului trauma prin care a trecut (ex. intalnirea cu o persoana care seamana cu agresorul , calatoria cu o masina identica). Atacul se manifesta sub forma unui acces de teama teribila insotita de regula de manifestari fizice si psihice. 
Prezenta prelungita a nivelului inalt al hormonilor de stres poate produce unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome fizice ca
- Ritm cardiac marit 
- Respiratie rapida superficiala 
- Gura uscata
- Transpiratie
- Tremurat
- Senzatie de plans
- Dureri de cap 
- Dificultati de concentrare
- Irascibilitate 
- Visele si cosmarurile legate de tema traumei.
Toate aceste simptome se pot manifesta impreuna sau sub forma unor reactii cum ar fi sentimentul de singuratate, de izolare si convingerea ferma ca ceilati nu sunt in stare sa-l intelega si sa-l ajute ,aparitia de idei sau perceptii anormale ca iluziile, halucinatiile, persoana afectata vorbeste singura fiind convinsa ca poate comunica cu cel drag (in cazul in care este decedat).
{tab Impact}
Utilizarea de substante de tipul drogurilor, alcoolul, ca metoda de diminuare a durerii ce caracterizeaza aceasta boala nu este dorit. Aceasta determina chiar o agravare a situatiei deja existente, facand tratamentul psihiatric mult mai difícil.
Nu este intotdeauna posibil sa se previna evenimentele care produc stres posttraumatic, dar se poate modifica reactia la stimuli. In aceasta directie, cunoasterea unor strategii de control al stresului este foarte indicata, astfel incat atunci cand apare o tensiune generatoare de stres sa se poate alege o metoda adecvata de control. Astfel, nivelul hormonilor de stres va scadea, si va ajuta surmontarea oricarui eveniment nedorit, neprevazut. 
Este foarte important abordarea frontala, cu detasare, a acestor situatii, acceptarea sentimentelor pe care le-au produs si le produc, dar mai ales, in asemenea situatii, este importanta comunicarea cu persoane fata de care sunteti deschis si puteti povesti ceea ce vi s-a intamplat.
Este importanta cunoasterea a cat mai multe aspecte despre aceasta boala si  de asemenea, experiente ale celor care au depasit cu bine acest soc posttraumatic.
Desi dureros si neplacut, sindromul de stres posttraumatic este, din fericire, vindecabil.
.{tab Diagnostic}
Medicul specialist psihiatru  in urma simptomelor si discutiilor cu acesti bolnavi poate evalua diagnosticul de sindrom de stres posttraumatic.
Aici revine o mare responsabilitate atat medicului cat si pacientului de a stabili o comunicare fructuoasa pentru a ajunge cu adevarat sa se vindece toate problemele traumatizante. 

{tab Tratament}

In aceasta boala se recomanda de medicii specialisti doua  mari tipuri de tratament ca  psihoterapia si tratamentul medicamentos (care se pot  folosi impreuna sau separat). 
Psihoterapia poate fi utila ca metoda singura de tratament doar atunci cand simptomele sunt de gravitate medie. Psihoterapia este o metoda terapeutica delicata care trebuie condusa de psihiatru sau psihologul specializat. La copiii traumatizati se poate asocia si terapia prin joaca.
Pe de alta parte, tratamentul medicamentos este necesar daca simptomele sunt grave sau dureaza de mult timp si daca exista mai exista si alte boli in acelasi timp. Tratamentul medicamentos intra doar in competenta medicului psihiatru. Acest tratament include tipuri diferite de medicamente antidepresive.
 
Tratament naturist  
Practicarea regulata de posturi yoga, exercitii de respiratie, si meditatie sunt metode eficiente de a pastra si echilibra emotiile, suferintele, simptomele dureroase ale sindromului posttraumatic. Yoga stimuleaza si ajuta la deschiderea fiintei fata de sentimentele dureroase, dar intr-o maniera detasata care va conferi  o stare de impacare cu pierderea suferita.
Aromoterapia cu uleiuri parfumate faciliteaza manifestarea unor sentimente reprimate si pentru a vindeca anumite emotii se pot utiliza anumite esente florale astfel:
- Caprifoi cand  persoana afectata nu se poate detasa si se gandeste numai la trecut
- Castan dulce folosit in caz de angoasa si  disperare
- Nuc pentru a se obisnui cu situatia 
- Salcia folosita pentru tratarea suferintei si autocompatimiriii
- Omag (Aconitum) folosit contra unui soc puternic cauzat de moartea cuiva drag.

 

Anumite culori ale hainelor pe care le purtam ne pot ajuta sa depasim perioadele de grea incercare. Folosirea preponderenta in vestimentatie a culorilor vesele, luminoase este o alegere foate inspirata.
{tab Alimentatie/stil de viata}

 

In perioadele de stres  postraumatic corpul consuma nutrientii mai repede ca de obicei, ceea ce poate duce la deficiente si in consecinta la scaderea imunitatii. Pentru aceasta medicii recomanda ca, in aceste perioade in care socul este inca mare, sa se manance regulat si intr-o atmosfera cat  mai relaxanta, sa se consume alimente bogate in vitaminele A, B,  C,  E,  si elemente minerale ca fosfor, calciu, seleniu. O alta recomandare a medicilor este sa se reduca consumul de cofeina, alcool , droguri, dar  in acelasi timp se vor consuma  fructe , legume si cereale integrale.
Exercitiu fizic goneste stresul postraumatic. Zilnic, 30 de minute de exercitii fizice usoare reduc anxietatea, supararea si celalate emotii negative arzand nivelurile excesive ale hormonilor de stres si ridicand nivelul in sange al endorfinelor, substante chimice care maresc buna dispozitie.
Este foarte important  sa se realizeze ca fiecare dintre noi avem multe resurse atat interiore cat si exteriore pentru a depasi aceste momente dificile. Medicii recomanda unele sfaturi generale pentru imbunatarirea calitatii vietii si depasirea cu succes a acestor stari si simptome de stres posttraumatic:  
1. Se va pune accent pe relaxare prin vizionarea de comedii, de filme care sa cresca increderea in viata.
2. Tinerea unui jurnal intim prin care sa se urmareasca  detasarea completa de aceea trauma.
3. Rugaciunea, meditatia, introspectia, raportarea la momentul prezent  este o metoda care ne ajuta sa ne detasam de trecutul dureros care a generat aceste traume. 
4. A gasi noi hobbyuri, noi preocupari benefice  ca invatatul unei limbi straine, aprofundarea unui nou domeniu (literartura, poezie, tehnica, ) este foarte propice pentru a depasi aceste momente stresante.
5. Este util sa se invete acceptarea inevitabilului.
 
Tot mai multe dovezi arata ca optimismul ofera o anumita protectie impotriva suferintelor mintale si emotionale. Daca tendinta de a vedea doar aspectele neplacute ale unei situatii este mai pronuntata este util sa se formeze o perspectiva mai echilibrata. Spuneti-va ca in viata nimic nu ramane incremenit, si alegeti optimismul in loc de a va adanci in suferinta emotionala persistenta. Este cu adevarat importante alegerea cu grija a confidentului, precum si a circumstantelor in care se face confidente.
Daca se urmeaza sfaturile pline de bun simt si intelepciune a medicului specialist si daca nu se renunta la tratamentele prescise pentru fiecare, exista sansa sa se depaseasca si sa se vindece acest sindrom de stres posttraumatic .
{tab Bibliografie}

 

E bine sa stii, Dr Leonard Azamfirei
Sanatate  cu tratamente naturiste, Reader’s digest 
{/tabs}
 
 

 

 

 

{/tabs}

Read 540 times
More in this category: « Durerea de cap ADHD »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved