Tuesday, 24 May 2016 19:35

fobiile

Rate this item
(1 Vote)

Fobiile sunt manifestari ale unei frici irationale fata  de o situatie,  de  anumite evenimente (care prin ele insele nu   constituie un pericol real sau care o au probalitate  minima a de a se produce), de animale, de un obiect care este neamenintator. Aceasta frica  este insotita de dorinta persistenta de a ocoli acel obiect , animal sau situatie.

 

{tab Introducere}Fobiile pot sa apara ca  un singur fenomen patologic  sau pot insoti si alte tulburari psihice. Ele isi au cauza in unele obiceiuri gresite sau erori de educatie  din prima copilarie sau pot sa apara ca urmare a unor situatii de grea incercare prin care a trecut bolnavul precum boli grave, accidente, traumatisme psihice, catastofe. Fenomenele asemanatoare fobiilor si uneori asociate cu ele sunt obsesiile-idei care se  impun gandirii, tulburandu-i desfasurarea ei normala. Aceste idei sunt absurde si se refera la actiuni absurde pe care subiectul are impresia ca le-ar putea face.

La  nivelul creierului , frica  activeaza o serie de circuite neurologice care permit sa reactionam la evenimente neasteptate si  sa ne ferim  de pericole ,iar cazul fobiilor  acelesi mecanisme se activeaza in lipsa vreunui pericol real functionand la fel ca o alarma declansata din greseala .

O fobie poate fi insusita prin trei modalitati :

1.in urma unei experiente traumatice unice

2.prin mici experiente stresante repetate

3.prin efectul rectroactiv al unui eveniment ,, dramatizat” dupa producerea lui.

 

{tab Simptome}Principala caracteristica a tulburarilor fobice  este teama persistenta si marcanta fata de diferite obiecte si situatii, expunerea pacientului la acestea determinand o reactie imediata de anxietate. Pacientul evita stimulul  fobic ceea ce ii afecteaza de obicei viata profesionala si sociala.

Angoasa care se ascunde in spatele oricarei fobii este greu de suportat, in primul rand  pentru ca nu  poate fi constientizata.

Anxietatea  se manifesta  si prin aparitia manifestarilor fizice cum sunt transpiratiile , tahicardia, palpitatiile , scurtarea respiratiei, muschii se contracta, iar mainile tremura , toate acestea fiind provocate de activarea sistemului nervos simpatic si de doi neurotransmitatori, adrenalina si noradrenalina, care actioneaza asupra intregului organism, la aparitia starii de panica.

Deseori. anxietatea poate apare si cand persoana doar anticipeaza intalnirea cu situatia tensionanta ce provoaca fobie.

Uneori fobiile pot avea legatura cu pierderea controlului care se asocizaza adeseori cu  stari de lesin(celor  care le este frica de sange si plagi) ,  ameteala este prezenta  la cei carora le este teama de inaltimi.

In comparatie cu alti bolnavi  ce prezinta tulburari anxioase , persoanele cu fobie sunt anxioase numai in situatii specifice, identificabile. Cele mai dese fobii intalnite la bolnavi sunt  frica de spatii inchise (claustrofobia), frica fata de sange si frica de inaltime. Fobia sociala este caracterizata de o teama specifica fata de situatiile sociale sau de concurs in care pacientul este supus atentiei unor persoane necunoscute sau examinarii si evaluarii posibile de catre altii.

Fobia sociala se dezlantuie  chiar si in cea mai banala interactiune a omului cu semenii sai.  Aspectul central al acestei tulburari este frica obsedanta de privirea si parerea altor persoane, teama de a fi ridicol, sau de a afisa un comportament neadecvat. In acest tip de fobie  orice situatie  sociala este potential amenintatoare , persoana afectata crede ca toata lumea o priveste si o judeca, fiindu-i frica de faptul ca oamenii isi vor bate joc de ea si o vor agresa verbal.

Fobia sociala ii  expune pe subiecti  unor complicatii grave  ca depresie,  suicid, tulburari de alimentatie, abuz de alcool, droguri.

In fiecare caz , persoana  afectata  de fobie este constienta de faptul ca teama pe care o simte este excesiva si irationala in circumstantele date.

{tab Impact}Debutul tulburarilor fobice  apar din copilarie si pot continua pana in perioada de adult.

Factorii predispozanti la debutul fobiilor din copilarie  includ evenimente traumatice precum: a fi atacat de un animal, a fi inchis in dulap, observarea unora care sufera un traumatism sau care arata  ca le este frica (vederea unor persoane  care cad de la inaltime , frica in prezenta unor animale ), informatiile transmise care se fixeaza in subconstient (avertismentele parintesti repetate in legatura cu periculozitatea  unor animale, relatari mass media despre caderi de avioane etc).

 

{tab Cauze}Cauzele fobiei sunt necunoscute . Experientele traumatice pot dezvolta anumite fobii. Cele mai frecvente fobii sunt  fobia de animale, in care frica este declansata de animale sau insecte. Acesta fobie are in general un debut in copilarie. Fobia de mediul natural este provocata de componente din mediul inconjurator ca  apa, inaltimile , furtunile, sunete puternice. Aceste fobii se dezvolta in copilarie.

Fobia de sange, injectii, plagi, sau alte proceduri medicale este foarte frecventa.

 

 

 Cauze psihoemotionale

O fobie este o frica nejustificata , caracterizata printr-o angoasa fata de un obiect, o situatie, un gest  sau o idee. Daca exista o fobie  in fiinta celui care se confrunta cu acesta problema este datorata  unui  blocaj care e posibil sa apara datorita unei educatii stricte si represive  care s-a exprimat in sfera sexualitatii . O fobie cuprinde de regula o frica de moarte(in mintea celui care o traieste). Obiectul este foarte periculos pentru viata aceluia care se confrunta cu aceasta fobie (altfel nu ar exista aceasta fobie), iar cand se declanseaza aceasta fobie , fiinta retraieste o imensa furie fata de  situatia  pe  care o simte ca fiind foarte amenintatoare .

 Este important sa se afle semnificatia constienta, cat si subconstienta (atat in sens propiu cat si in sens figurat ) pentru  a  putea descoperi incarcatura emotionala corespunzatoare (de obicei multa furie).

Un exemplu de analiza este : daca cineva se confrunta cu o fobie de paianjeni  putem sa ne intrebam care este caracteristica dominanta a paianjenilor (ex. este vorba despre capacitatea lor de a  tese o panza pentru a-si atrage prada) si este posibilitatea  sa existe in subconstient o teama ne a nu  fi prins intr-o capcana de catre un coleg , de un membru al familiei etc.

Daca exista o fobie de murdarie sau de microbi poate persoana in cauza detesta tot ceea ce considera murdar, poate fi chiar legat de sexualitate sau de imoralitate.  Persoanele nu tolereaza nici o pata in viata lor si astfel pretind perfectiunea atat pentru ele cat si pentru ceilalti.

Daca exista fobia de serpi aceasta poate indica ca este frica de unele persoane care au un comportament  ca al  unui  sarpe ,,adica este in stare sa faca orice pentru a-si atinge scopurile si total imprevizibile”.

 

Pentru a se scapa de aceste fobii si angoase uneori este nevoie de ajutorul unui psihoterapeut pentru indrumare pentru  ca sa se constientizeze obiectul real sau imaginar al acestei frici. Primul pas important, foarte útil, este sa se caute originea sau cauza acestei spaime.

{tab Diagnostic}Este normal si comun ca  in anumite situatii sa se declanseze anumite sentimente de teama, de nesiguranta fata de anumite situatii, obiecte, animale . Evaluarea fobiilor  este de competenta medicului psihiatru sau psihologului si se realizeaza prin anamneza detaliata a cauzelor ce determina aceasta fobie.

{tab Tratament}Desi chinuitoare pentru bolnav , atat fobiile cat si ideile obsesive nu prezinta pericolul ideilor delirante si al  halucinatiilor. Aparitia unor astfel de fenomene trebuie sa indrepte bolnavul catre medicul psihiatru, care va  recomanda tratamentul medicamentos sau psihoterapeutic potrivit cat si  masurile de igiena mintala precum si educatia intr-un climat favorabil si  calm.

Psihoterapia comportamentala este o componenta importanta a tratamentului . Tinand seama de faptul ca recaderile apar frecvent cand este folosit numai  tratamentul  medicamentos, sedintele terapeutice individuale sau de grup in cazul  fobiilor ajuta pacientul sa identifice ideile negative specifice asociate cu situatiile ce produc anxietate

Terapia cognitiv comportamentala este cea mai comprehensiva forma de terapie. Implica invatarea impreuna cu terapeutul a unor noi cai de a vedea si a se descurca cu diferitele situatii sau obiecte temute. Pacientul invata credinte alternative despre obiectele si situatiile temute si despre impactul pe care acestea il au in viata acestuia. Terapia se concentreaza in mod deosebit pe dezvoltarea unui simt de control asupra gandurilor si sentimentelor.
Tratamentul medicamentos se aplica pentru reducerea anxietatii. Cele mai folosite medicamente sunt antidepresivele care pot, de asemeni, sa reduca anxietatea. Cele mai folosite antidepresive sunt  fluvoxamina, paroxetina, sertralina ,citalopram, escitalopram .

Tatament naturist

Dintre plantele vindecatoare care au eficienta in tratamentul fobiilor sunt isopul  si valeriana .

Isopul curata toate tendintele de inchidere si izolare si  care  ajuta ca teama exacerbata sa se alchimizeze. Planta ajuta ca bolnavul sa constientizeze si sa se transorme la nivel mental asfel ca obstacolele cu care se confrunta  pot deveni din adversari , in aliati.

Valeriana readuce echilibrul emotional, da stabilitate si greutate constiintei, o ancoreaza in concret si palpabil , da curaj  si puterea de a rezista , de a infrunta realitatea si readuce echilibrul mental si afectiv.

Aceste plante pot fi foarte fin macinate si administrate subliangual de patru ori pe zi sau se pot consuma sub  forma de macerat(planta lasata 5-7 ore in apa  dupa care se consuma acea apa).

 

{tab Alimentatie/Stil de viata}Bolnavul trebuie sa constientizeze marea lui nevoie de control si de a trece cu bine peste obstacole cu care se confrunta . El insusi trebuie  sa isi asume  emotiiile negative   si sa le transforme in  emotii neutre sau pozitive . Bolnavul trebuie sa devina stapanul vietii sale  si din victima care este trebuie sa devina creatorul vietii sale .

{tab Bibliografie}Marele dictionar al bolilor si afectiunilor , Jacques Martel

Plante de leac pentru tamaduirea sufletului, Dr Dorin Dragos

{/tabs}

Read 15886 times Last modified on Tuesday, 24 May 2016 20:18
More in this category: « Tulburarea bipolară

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...