Tuesday, 25 October 2011 12:51

Beneficiile alimentatiei naturale

Rate this item
(1 Vote)

ovidiubojorOvidiu Bojor
Dr. farmacist

In prezent, odata cu industrializarea alimentat iei, ne confruntam cu o problema foarte serioasa: ce este natural si ce este artificial din ceea ce mancam in fiecare zi?

 

“Alimentele sa va fie medicamente, iar medicamentele voastre sa va fie alimente!” (Hipocrat din Kos, 460-375 i. Hr.)
 

 
Prin chimizarea agriculturii, calitatea alimentului natural s-a modificat radical. Animalele si pasarile sunt ajutate in procesul de crestere cu hormoni si antibiotice. Sunt crescute cu „nutreturi combinate”, sunt manipulate genetic – si efectele acestor interventii n-au trecut inca „proba timpului”.
 
Cu ce sa ne hranim cand supermarket-urile si fast-food-urile sunt pline de mii de produse atragatoare, gustoase si frumos ambalate, dar fructesilegumepline de „E”-uri nocive si coloranti si aromatizanti de sinteza, „identici sau similari celor naturali” (uneori chiar cu efecte cancerigene), etichetate cu caractere microscopice care nu pot fi descifrate decat cu o lupa puternica?
 
infoPentru a putea diferentia „E”-urile bune (permise) de cele nocive (sau chiar toxice) va recomand lucrarea D-lui Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, scrisa pe intelesul tuturor, intitulata „Biblia alimentara”, Editura „Litera International” 2007 (reeditata in 2008).
 
Linus Pauling, laureat de doua ori al premiului Nobel spunea: „Nutritia este medicina viitorului” asa cum spunea si Hipocrat in urma cu mai bine de 2000 de ani.


frunzulitaCe sa evitam:
 

- Mezelurile, afumaturile, conservele etc;
- Bauturile comerciale (carbogazoase, nectare cu conservanti etc);
- Produsele de patiserie si cofetarie;
- Legumele standardizate (de aceeasi marime, lungime si culoare);
- Citricele si fructele exotice tratate chimic ca sa reziste cat mai mult din tara de origine; se va folosi pulpa fructelor, nu si coaja;
- Merele si perele “siameze”, oricat ar fi de frumoase si atragatoare;
- Zaharul rafinat (poate fi inlocuit cu miere sau zahar brun, cristalizat din trestie de zahar);
- Sarea alba fina sau ultra-fina (se poate inlocui cu sare de mare, cu sare zgrunjoasa sau cu sare de mina)
- Bauturile alcoolice distilate;
- Cafeaua sau bauturile care contin cafeina sau ciocolata (trebuie evitate mai ales de copii);
- Siropurile artificiale (pot fi inlocuite cu sucuri naturale preparate in casa din fructe si legume de origine certa, naturale, netratate chimic).


Agricultura ecologica: Logotipuri
ecoromaniaecoue
   Romania        Uniunea Europeana
 

infoDaca in anul 2000 in Romania erau cultivate biologic sau ecologic doar 17.438 hectare, pentru 2010 se estimeaza o suprafata de 400.000 hectare cu astfel de culturi.


frunzulitaCum mancam natural?
 

Daca avem rude sau prieteni in mediul rural, cultivatori de legume si fructe pe terenuri departe de unitati industriale sau de sosele cu trafic intens, sau cresc pasari sau animale hranite natural, ne putem procura (macar partial) produsele cu ajutorul lor. Daca nu, putem sa ne procuram produse alimentare biologice de la producatorii autorizati pentru astfel de culturi. Desi preturile produselor de buna calitate sunt mai mari cu 20-30%, alimentat ia naturala si implicit sanatatea noastra trebuie sa fie mai presus decat banul.
 
retinetiProdusele biologice ambalate trebuie sa fie inscriptionate si certificate de organisme de certificare autorizate. Exista doua tipuri de logotipuri de culturi biologice, cele din UE si cele din tara noastra, pe care le reproducem.

 
 
 
 

docmeufrunza

 

Read 2366 times Last modified on Friday, 11 March 2016 11:29

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...