• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Thursday, 23 February 2012 15:04

Albinele ne trateaza fara ac

Rate this item
(1 Vote)

Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, antiinflamatoare, anestezice si eutrofice locale, propolisul este utilizat cu succes alaturi de miere in tratamentul bronsitelor, dar si pentru atenuarea crizelor de astm si pentru scaderea frecventei acestora.


Dr. bioch. Cristina Mateescu
Director general Institutul de Cercetare-
Dezvoltare pentru Apicultura
Vicepresedinte al Comisiei Stiintifice Permanente
de Apiterapie a Apimondia (Federatia
Internationala a Asociatiilor de Apicultura)

 

Efectele sunt datorate proprietatilor imunoprotectoare favorabile unei cresteri a capacitatilor de aparare a organismului. Astmul bronsic poate beneficia de ameliorari semnificative prin tratamentul cu venin de albine aplicat prin micro-intepaturi.
De un real interes s-a dovedit si laptisorul de matca care, utilizat in tratamentul unor afectiuni cronice nespecifice pulmonare, poate reduce durata totala de tratament. Mecanismul de actiune consta in exercitarea unor efecte imunomodulatoare specifice, iar rezultatul consta in diminuarea simptomelor, precum transpiratia abundenta, tusea, ralurile si accesele de astm.

Dat fiind potentialul lor antibacterian si antiinflamator, produsele apicole isi exercita proprietatile pro-filactice si curative in multe dintre afectiunile specifice sezonului rece. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt cele ce intereseaza aparatului respirator (ORL si bronho-pulmonar), dar si cele ale sistemului osteoarticular.

albrosuMierea, la fel de buna ca pe vremea bunicii

Asa cum am mentionat, intre toate specialitatile medicale, oto-rinolaringologia (ORL) este poate cea care beneficiaza cel mai mult de efectele curative benefice ale apiterapiei si ale produselor sale.
Reputatia mierii nu mai lasa loc nici unei discutii, intrucat ea este remediul traditional pe care ni-l ofereau bunicile pentru a ne calma tusea, laringita, faringita si durerile de gat. Actiunea antitusiva, fluidifianta si expectoranta a mierii este legata de prezenta unor substante volatile in compozitia sa (sa ne amintim aroma deosebit de placuta, specifica, a mierii de tei care contine farnesol), dar si proprietatilor sale antibacteriene.

retetaMierea, dar si amestecul de miere cu propolis sunt de un real ajutor in recuperarea vocii afectate de laringita sau faringita. Este bine sa reamintim ca mierea in fagure este un excelent adjuvant in tratamentul rinitelor si a sinusitelor.

albrosuPropolisul calmeaza durerile in gat

Propolisul s-a dovedit extrem de util in tratamentul unor afectiuni precum faringitele cronice, alergiile rino-sinusale si rino-sinuzita cronica. Daca la tratamentul cu propolis se asociaza laptisor de matca si miere, eficienta este sporita in tratamentul amigdalitelor, otitelor, traheitelor si al guturaiului. Este important de mentionat faptul ca propolisul nu produce dezechilibre ale florei bacteriene normale, intrucat el actioneaza printr-o stimulare a factorilor imunologici specifici si non-specifici si are ca rezultat o crestere a rezistentei generale a organismului fata de boala.

albrosuLaptisor de matca impotriva virozelor

Cu titlu preventiv, laptisorul de matca se poate dovedi eficient pentru traversarea unor epidemii de gripa sau de infectii virale acute. Trebuie insa ca in acest caz, dar si in cazul altor produse apicole, administrarea sa se faca cu mare prudenta la persoanele cu antecedente alergice. Si medicii pediatri se confrunta adeseori cu o crescuta incidenta a infectiilor respiratorii. In multe cazuri, aceste afectiuni devin cronice si pot perturba dezvoltarea staturo-ponderala a copilului, mai ales in conditii de recidive frecvente, cand arsenalul terapeutic clasic recurge la administrarea de antibiotice. In astfel de cazuri, apiterapia detine numeroase solutii ce pot ameliora sau chiar vindeca. Este cazul mierii de albine, cu actiunea sa emolienta, expectoranta si antibacteriana, care administrata in gargarisme sau sub forma de sirop ofera rezultate excelente. Cazurile de infectii ale cailor respiratorii superioare pot beneficia de un spectru larg de produse pe baza de propolis (tablete, capsule, unguente, dar si de solutii aplicate prin aerosolizare).

albrosuRemedii contra reumatismului

Starea vremii, in special in sezonul rece, este factorul care creste si incidenta crizelor din afectiunile inflamatorii ale sistemului muscular si articular. Si in acest caz, datorita puternicelor proprietati antiinflamatoare si analgezice ale unor produse apicole precum propolisul si ceara de albine, efectele se instaleaza pentru o perioada lunga de timp, chiar si ca urmare a unei unice aplicari. Asocierea cerii de albine si a propolisului se dovedeste utila si in tratamentul bolilor degenerative ale articulatiior – artrozele – adeseori considerate ca incurabile din cauza ireversibilitatii proceselor ce au loc. Laptisorul de matca amelioreaza in mod sensibil starea pacientului reumatic si constituie in acelasi timp un excelent mijloc de prevenire a bolii. Dat fiind continutul sau in elemente minerale, laptisorul de matca stimuleaza hranirea cartilajelor afectate. Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si analgezice, veninul de albine, este un mijloc excelent in tratamentul reumatismului. Se stie ca in marea lor majoritate, apicultorii sunt indemni de aceasta afectiune.

infoOdata cu varsta, reumatismul se instaleaza in diferite zone articulare, manifestandu-se mai ales sub forma de artroza. Alterarea starii sistemului osos si a articulatiilor apare atat din cauza varstei, dar concurential si din pricina altor factori, cum ar fi deficienta circulatorie la nivel articular si reducerea nivelului metabolismului celular. Alterarea se produce insa si pe plan general, cu scaderea eficacitatii sistemului imunitar.

albrosuVeninul de albine

In tratamentul afectiunilor reumatismale, dintre toate produsele stupului, veninul de albine este cel care poate oferi cele mai bune rezultate. Principiile active din venin si mai ales sinergiile dintre acestia, sunt factori determinanti. Un posibil mechanism este cel de stimulare a cortexului glandelor suprarenale, stimulare ce are ca efect o crestere a nivelului cortizonului plasmatic – compus cunoscut ca antiinflamator fiziologic.

docmeufrunza

Read 12693 times Last modified on Thursday, 10 March 2016 10:37
More in this category: « Insomniile Ce este Reiki »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved