Wednesday, 06 March 2013 10:05

Medicina Ayurveda

Rate this item
(0 votes)

calea naturala spre vindecare

Ayurveda este o stiinta milenara, ce provine din India, care abordeaza un sistem complex de vindecare naturala. Cuvantul Ayurveda inseamna „Stiinta vietii”.

In traducerea din limba sanscrita, „Ayus” inseamna „viata” si se refera la energia fundamentala a vietii, iar „Veda” inseamna cunoastere sau, altfel spus, stiinta.

Dr. Irina Balutel
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoaromaterapie,
diploma Ayurveda
Clinica Apiestetic
Str. C.A. Rosetti nr. 31, Bucuresti

Ayurveda reprezinta un inestimabil tezaur de cunostinte teoretice si practice care ne ajuta sa descoperim care sunt cauzele cele mai profunde ale aparitiei bolilor sau dezechilibrelor, oferindu-ne totodata si metode practice adecvate pentru eliminarea lor.

Cea mai veche medicina traditionala

Sistemul traditional Ayurveda a aparut si a fost practicat in mod curent in India inca de acum 5000 de ani. Sursele scrise ale acelor timpuri atesta faptul ca Ayurveda reprezinta cea mai veche stiinta traditionala de vindecare, de mentinere a starii de sanatate si a calitatii vietii fiintei umane. Cunoscuta si raspandita mult dincolo de spatiul geografic al Indiei, Ayurveda a oferit, de-a lungul timpului, baza teoretica si practica pentru construirea celorlalte sisteme traditionale de vindecare, cunoscute in prezent ca ramuri ale medicinii alternative.

Cum se utilizeaza aceasta terapie?

Ayurveda este un sistem practic de mentinere si recuperare a sanatatii. Modalitatile sale sunt accesibile si usor aplicabile. Din acest punct de vedere este bine sa stim ca in Ayurveda exista:

 


1. Procedee ayurvedice care sunt indicate persoanelor aflate intr-o stare de sanatate relativ normala (care nu sufera de vreo afectiune grava). Aceste procedee au atat rolul de a proteja fiinta umana care le aplica (nepermitand instalarea vreunei afectiuni), cat si rolul de a o ajuta sa devina din ce in ce mai armonioasa.

2. Procedee ayurvedice destinate persoanelor care sufera deja de anumite afectiuni. Aceste procedee sunt destinate sa elimine, inainte de toate, acea (sau acele) afectiuni. Aplicarea acestui tip de procedee ayurvedice necesita aprofundarea cunostintelor de
Ayurveda.

GRUPE DE METODE TERAPEUTICE

Principalele grupe de metode terapeutice in Ayurveda sunt:
- Fitoterapia (utilizarea inteleapta si constienta a plantelor medicinale)
- Dietoterapia ayurvedica (alimentatia sanatoasa si adecvata constitutiei)
- Aromoterapia (utilizarea aromelor binefacatoare naturale)
- Pancha-karma (metodele simple si accesibile de purificare corporala)
- Abhyanga (masajul traditional ayurvedic)
- Valorificarea puterii vindecatoare a psihicului si mintii
- Cromoterapia (utilizarea terapeutica a culorilor si vestimentatiei)
- Sonoterapia (utilizarea puterii curative a sunetelor)
- Dharana (meditatia profunda si rugaciunea)

Durata primei consultatii este de o ora, iar reevaluarea dureaza 30 de minute. In functie de gravitatea bolii sau a dezechilibrului, durata tratamentului poate varia de la 1-3 luni pana la 1-2 ani.

Indicatii

Cu ajutorul procedeelor ayurvedice pot fi obtinute rezultate extraordinare in cadrul urmatoarelor afectiuni:
Sistemul respirator – viroze, amigdalite, laringite, traheite, bronsite, pneumonii, BPOC, astm bronsic;
Sistemul cardiovascular – ateroscleroza, HTA, cardiopatie ischemica, palpitatii, arteriopatii periferice obstructive;
Sistemul gastro-intestinal – gastrita, ulcer, sindrom dispeptic, colon iritabil, constipatie cronica, hepatite;
Sistemul urogenital – infectii urinare, cistite, uretrite, litiaza renala, dismenoree, anexita, menopauza (bufeuri, irascibilitate);
Sistemul osteoarticular – artroze, artrite, reumatism;
Sistemul endocrin – diabet zaharat, afectiuni tiroidiene;
Sistemul nervos – nevroze, anxietate, fobii;
Dezechilibre metabolice – obezitate, hipoponderabilitate;
Alergii – dermite, etc.

Utilizand metode complexe si foarte variate de tratament, care pot fi aplicate intr-un mod intelept, adecvat afectiunii si tipului constitutional, practic nu exista contraindicatii ale medicinii Ayurveda.

Tratament personalizat

Ayurveda are la baza principii universale, care sunt valabile indiferent de zona geografica in care ele sunt aplicate. Ea promoveaza un mod de viata natural, care se poate desfasura pe baza acestor principii esentiale de viata sanatoasa. Metodele ayurvedice ne permit sa ne integram armonios in ciclurile naturale si in ambianta inconjuratoare (spatiu si timp).  Fiind atat de complexa, dar totodata si simpla in aplicare, Ayurveda ne ofera tratamente
personalizate pentru fiecare pacient, in conformitate cu inzestrarile fiziologice si necesitatile fiecarui organism. Ayurveda ne pune la dispozitie mijloacele naturale prin care ne putem imbunatati starea de sanatate si longevitatea organismului prin stimularea proceselor de regenerare si reintinerire a tesuturilor.
Stimuland procesele de detoxifiere a organismului, tratamentul ayurvedic ajuta la eliminarea „deseurilor” si a substantelor toxice acumulate de-a lungul anilor. Modalitatile practice ayurvedice sunt netraumatice, neinvazive si nu deranjeaza alte forme de tratament (alopat sau naturist). Ele pot potenta efectul aproape oricaror forme de vindecare si, de aceea, pot fi administrate, fara nici un fel de probleme sau efecte  secundare, impreuna cu alte tratamente conventionale.

Protejeaza-ti sanatatea pentru a fi bun, optimist, creativ, eficient

Un om sanatos este un om plin de viata, optimist, afectiv, darnic, bun si atent cu ceilalti, fericit, creativ, inventiv, care are un autocontrol si este eficient in tot ce face. Aceste calitati nu sunt luate din povesti, ele sunt valori reale si adevarate ale unei fiinte, care are o stare optima de sanatate fizica, mentala si psihica.
Din pacate, la ora actuala oamenii se obisnuiesc tot mai mult cu starea de boala (care li se pare a fi normala), uitand de starea de sanatate si vitalitate pe care au avut-o din copilarie. Aceasta se petrece si din cauza ca oamenii au pierdut notiunea de regim de viata sanatos. Cei mai multi traiesc „la intamplare”, iar cand, la un moment dat, apare o boala (caci corpul nostru nu functioneaza „la intamplare”, ci totdeauna dupa niste legi foarte precise), aceasta este adeseori privita ca o lovitura nedreapta a sortii, ori ca un ghinion, si nicidecum ca un rezultat firesc al greselilor facute.

Traieste intelept!

Ayurveda, ca stiinta medicala, are doua obiective: primul consta in prevenirea bolilor si cresterea longevitatii (sustinerea sanatatii si a bunastarii organismului), iar cel de-al doilea consta in tratarea lor, in vederea vindecarii (atunci cand ele deja au aparut). Dintre acestea, este intotdeauna mai bun si de preferat primul tip (la fel cum este mult mai intelept sa te feresti de noroi, decat sa fie necesar sa-l speli pe urma de pe tine).

Singuratatea, un factor de risc cardiovascular

Barbatii si femeile care stau singuri se confrunta cu un risc mai ridicat de a suferi atacuri de cord, indiferent de varsta, fata de cei care traiesc in cuplu, conform unui studiu publicat in revista European Journal of Preventive Cardiology. Studiul a fost realizat pe un esantion larg de populatie cu varsta peste 35 de ani din Finlanda, in perioada 1993- 2002. Datele provin din registrul FINAMI (registrul finlandez al infarcturilor miocardice) si include toate evenimentele cardiace fatale si nonfatale.

In cei 10 ani ai studiului au fost inregistrate 15.330 de accidente cardiace. Numarul acestora a fost aproximativ egal intre femei si barbati. Incidenta infarcturilor a fost cu pana la 66% mai ridicata in randul barbatilor necasatoriti, comparativ cu cei casatoriti, si respectiv cu pana la 65% mai ridicat in randul femeilor singure. Explicatiile: oamenii casatoriti au obiceiuri alimentare mai sanatoase, dispun de sustinere in fata stresului si a problemelor cotidiene, au o stabilitate financiara mai buna decat persoanele care traiesc singure. De asemenea, in cazul declansarii un incident cardiac, persoanele care traiesc in cuplu ajung mai repede la medic decat cele singure.

OMS: Poluarea reduce cu un an durata de viata a europenilor

Mai mult de 80% dintre europeni respira aer al carui nivel de poluare depaseste limitele admise, semnaleaza biroul regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In medie, aerul poluat scade cu 8,6 luni durata de viata a unui cetatean european, atrage atentia OMS. Avertismentele au la baza un studiu cu privire la efectele poluarii, ale carui rezultate subliniaza necesitatea unor politici nationale mai eficiente in domeniu. Autorii studiului, realizat sub egida OMS, afirma ca expunerea pe termen lung la particulele fine de poluare poate provoca ateroscleroza, complicatii in timpul nasterii si boli respiratorii la copii. In aceeasi analiza se mentioneaza de asemenea o posibila legatura intre poluare si dezvoltarea neurologica, functiile cognitive si diabet.

 

 

Read 5541 times Last modified on Thursday, 10 March 2016 08:52

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...