Friday, 03 May 2013 08:25

Cură de revitaminizare cu trufandale

Rate this item
(0 votes)

Cură de revitaminizare cu trufandale

După lunile sezonului rece în care am avut la dispoziție mai puține alimente „vii” – bogate în vitamine, minerale, enzime, organismul trebuie să-și refacă rezervele de nutrienți esențiali.

 

Corpul nostru nu poate fabrica toți cei 50 de micronutrienți de care are nevoie, de aceea este important să ni-i asigurăm printr-o dietă echilibrată și variată. Iar, acum, primăvara, ce poate fi mai bun pentru revitaminizarea organismului decât trufandalele? Urzicile, untișorul, leurda, spanacul, ștevia, loboda, ceapa și usturoiul verde, salata, ridichiile, pătrunjelul ne fac plinul de energie și de vitamine A, C, B9 (acid folic), minerale (calciu, potasiu, zinc, fier), fibre alimentare. Toate acestea ne ajută să depășim senzația de oboseală fizică și psihică, să facem față agresiunilor virale și bacteriene care mai persistă primăvara. În plus, flavonoidele, alicina și alte substanțe antioxidante din verdețurile de primăvară au un rol benefic în protejarea organismului de boli degenerative, cardiovasculare, cancer, diabet. Legumele de sezon și-au dovedit valoarea și în procesul de detoxifiere a organismului, în susținerea funcției hepatice, dar și în curele de slăbire.


Să nu uităm că, în mai, apar delicioasele fructe de sezon: căpșunile și cireșele. Este bine să le mâncăm din belșug, proaspete, acum în sezonul lor: în fiecare zi, minimum 200 g de căpșuni și cireșe. Sunt tonice, revitaminizante și mineralizate, ajută la creșterea imunității și fortifică organismul.

Pont!

Nu gătiți verdețurile. Ele își păstrează valoarea terapeutică dacă sunt consumate în forma lor naturală, crudă. Prin preparare termică se pierd din calitățile nutritive. Și, oricum, în formă crudă sunt mult mai savuroase.

Recomandări oferite de dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competență apifitoterapie

Feriți-vă de alergii!

Ne aflăm în plin sezon al alergiilor la polen. Dar nu trebuie să intrăm în panică. Manifestările polinozelor pot fi ținute sub control prin diagnostic și tratament recomandat de medicii specialiști și prin adoptarea unor măsuri de protecție. Iată câteva sfaturi ce vă pot ajuta să vă protejați:

 • Puteți limita expunerea la polen prin păstrarea feresterelor închise dimineața devreme până spre prânz și deschiderea lor în timpul nopții. Trebuie știut că polenul este expulzat în atmosferă în cantități mari dimineața devreme.
 • Nu aerisiți locuințele atunci când bate vântul, nu lăsați în dormitoare hainele cu care ați fost îmbrăcați afară, nu țineți plante înflorite în casă, nu utilizați produse pe bază de polen (inclusiv cosmetice).
 • Echipați-vă automobilul cu filtre de polen, deplasați-vă cu geamurile închise și rulați cu viteză redusă pentru a împiedica pătrunderea polenului în mașină.
 • În cazul copiilor alergici la polen, plimbările cu bicicleta sau cu rolele sunt permise doar spre seară și în zilele în care a plouat, când polenul e mult diminuat în atmosferă.
 • Spălați-vă mâinile și fața dacă ați fost afară, pentru a înlătura granulele de polen.
 • Purtați ochelari de soare pentru a proteja ochii de contactul direct cu polenul.

Recomandări oferite de dr. Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinică

Cum prevenim indigestiile

Aproape toate alimentele tradiționale de Paști – borșul de miel, stufatul de miel, ouăle fierte tari, cozonacul, pasca sunt preparate greu de digerat, bogate în calorii, care mâncate excesiv și stropite generos cu alcool ne pot duce urgent la spital. Pentru a evita indigestiile, respectați următoarele recomandări. Nu înfulecați, nu vă grăbiți, mestecați îndelung mâncarea. Mâncați câte puțin din fiecare fel de mâncare, faceți pauze între feluri. În aceste pauze, ieșiți puțin la aer, faceți o mică plimbare. Cărnurile trebuie să fie asociate cu verdețuri, ierburi aromate (rozmarin, mentă, busuioc) și legume de tip brocoli, conopidă, fasole verde, dovlecei. După fiecare fel de mâncare e bine să consumăm un fruct bogat în enzime digestive, cum e ananasul sau papaya. Ananasul conține bromelaină, un complex enzimatic care contribuie la digestia cărnii. Papaya conține papaină, o enzimă proteolitică puternică. Și kiwi e un fruct bun care ajută digestia. Acestea sunt excepții, când fructele pot fi consumate imediat după masă. Ghimbirul este un tonic digestiv foarte util în stările de greață, amețeală care pot apărea după o masă copioasă. Mestecați puțin ghimbir sau adăugați-l ras în salate pentru a preveni indigestia. Putem apela și la suplimente alimentare opoterapice, pe bază de enzime (proteaze, lipaze, amilaze, hemicelulaze) sau pe bază de săruri biliare (ajută la digestia grăsimilor). Dar nici fructele, nici suplimentele alimentare nu trebuie asociate cu alcoolul. Așadar, consumul de alcool trebuie să se limiteze la 1-2 pahare de vin.

Recomandări oferite de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi


Ghid de prim ajutor pentru urgențe

În perioada minivacanței de 1 Mai și de Paști, cazurile de urgențe medicale vor fi preluate la numărul 112 de către serviciile de ambulanță.
Spitale care asigură asistență medicală de urgență:

Adulți
Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca - tel: 021/599.23.00;
Spitalul Universitar de Urgență București - tel:.021/601.24.00; 021/601.22.00;
Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon - tel: 021/255.40.90;
Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan - tel: 021/334.50.75; 021/334.51.90;
Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni -tel:021/334.30.54; 021/334.30.25;
Spitalul de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri - tel: 021/224.09.47;
Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice - tel: 021/319.27.53;
Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-maxilo-faciala „Prof. Dr. Dan Theodorescu” - tel: 021/314.25.09; 021/314.25.08;

Copii
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” - tel: 021/316.93.66;
Spitalul Clinic de Urgență Copii „M.S. Curie” - tel: 021/460.30.60; 021/460.42.60.

Read 4116 times Last modified on Monday, 14 March 2016 08:54

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...