Monday, 03 October 2011 00:00

Puterea spirituala a postului

Rate this item
(0 votes)

cuplugatindPostul Pastilor este cel mai lung si mai aspru dintre cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe, fiind numit si Postul Mare.

Gabriel Olarasu  

 

Semnificatie
 

El este un mijloc de pregatire sufleteasca a credinciosilor pentru intampinarea cu bucurie a Invierii Domnului, aducand aminte de postul de patruzeci de zile tinut de Mantuitor inainte de inceperea activitatii Sale mesianice. De aceea, inainte de toate, postul se constituie ca un semn al dragostei pentru Dumnezeu si al grijii pentru suflet.
 
Ce presupune postul
 
Pana in ajunul Pastelui, crestinii care postesc nu trebuie sa se rezume doar la regimul alimentar, ci sa incerce sa fie mai buni, mai intelegatori, sa se roage mai mult. Altfel spus, sa se pregateasca sufleteste pentru Invierea Domnului.

Autocontrol
 
Postul poate fi inteles si ca un fel de autodisciplina, ca un fel de exercitiu de restabilire a echilibrului dintre trup si suflet. Prin post omul isi poate autoimpune o anumita disciplina corporala pentru ca si trupul sa devina mai spiritualizat, ori aceasta nu se poate concepe fara o reducere efectiva a unor cerinte corporale, cum ar fi hrana si bautura. De asemenea, cel ce posteste se cuvine sa constientizeze ca se impune si retinerea de la anumite mici distractii, ba chiar si de la vorba prea multa prin conversatii inutile si de multe ori sterile. Postul poate fi inteles si ca un fel de autodisciplina, ca un fel de exercitiu de restabilire a echilibrului dintre trup si suflet.

Rol metabolic
 
Din punct de vedere alimentar, prin renuntarea la produsele de origine animala, postul favorizeaza arderea substantelor in exces acumulate in organism, stimuland eliminarea toxinelor si imbunatatind statusul energetic al fiintei. Numeroase afectiuni au caracter cronic, lent si sunt produse si intretinute de stilul de viata nesanatos si alimentatia care se bazeaza pe produse denaturate, intens prelucrate, lipsite de „viata”.

Valente terapeutice
 
Din punct de vedere medical, detoxifierea inseamna neutralizarea si eliminarea toxinelor din organism. Acest proces de detoxifiere incepe intai la nivelul intestinelor, dupa care, se elimina toxinele din ficat, ajutand mai departe sangele sa elimine toate toxinele.

Echilibru
 
Pentru ca organismul sa ramana, totusi, echilibrat in aceasta perioada a Postului Mare si pentru ca bolile sa nu se instaleze usor, medicii au si ei cateva recomandari pentru alimentele ce trebuie consumate: mai multe legume, fructe si apa si mai putina paine alba, paste, zahar si alimente cu E-uri.

„Carnea” vegetala
 
Deoarece soia nu contine colesterol, ci fibre si saruri minerale, este un aliment perfect pentru post si poate fi consumat sub forma de lapte, branza, cuburi sau pate. Ciupercile fac parte din categoria alimentatiei vii pentru ca au in compozitia lor substante organice, vitamine si minerale esentiale pentru organism. Mai mult decat atat, ele sunt numite si „carnea vegetala” datorita continutului bogat de proteine, motiv pentru care pot inlocui cu succes produsele si preparatele din carne.

Detoxifierea
 
De asemenea, sucul de aloe vera este un detoxifiant excelent, avand efecte de curatare a ficatului, a intestinelor si a vezicii biliare. Si in final va recomandam sa consumati minim 2 litri de apa de izvor zilnic, pentru ca apa are virtuti tamaduitoare dovedite, despre care insa vom scrie intr-un numar viitor.

Recomandari alimentare
 
cerealePentru un post sanatos putem cumpara legume si fructe din piata, in masura posibilitatilor, de la producatorii autohtoni. Acestea, chiar daca nu au un aspect foarte atragator, nu sunt iradiate si ofera o garantie de sanatate in plus. Foarte importante sunt fructele uscate, bogate in fibre, vitamine si minerale esentiale pentru sustinerea trupului.

Din categoria fibrelor, cerealele reprezinta o sursa bogata de carbohidrati, vitamine, minerale si au un nivel scazut de grasimi. In schimb, semintele si fructele oleaginoase sunt o sursa excelenta de acizi grasi omega 3 si omega 6, dar nu trebuie exagerat pentru ca pot incarca ficatul.

docmeufrunza

 

Read 9626 times Last modified on Thursday, 08 September 2016 08:32

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...