Wednesday, 06 March 2013 00:00

5 fructe si legume colorate

Rate this item
(0 votes)

portia zilnica de antioxidanti

 

Odata cu incheierea sezonului rece, starile de oboseala si lipsa de energie se fac simtite din ce in ce mai des. Acum avem cea mai mare nevoie de substantele antioxidante pe care le regasim intr-o alimentatie echilibrata.

Plusul de vitalitate si tonusul sporit de care avem nevoie acum se pot recupera printr-o alimentatie echilibrata, bogata in antioxidanti. Aceste substante nutritive care se regasesc in alimentele vegetale promit o viata indelungata, ferita de boli cronice, cancer si alte afectiuni grave.

Dr. Anca Lungeanu
Medic specialist diabet,
nutritie si boli metabolice
Centrul Medical Focus


Cum combatem radicalii liberi

Schimbarea anotimpurilor solicita corpului un efort de adaptare. Acesta dureaza aproximativ doua saptamani, timp in care intervine dereglarea metabolismului, iar slabirea fizica duce la o scadere a sistemului imunitar. In aceste momente, principalii dusmani ai organismului sunt radicalii liberi, care pot fi combatuti doar cu ajutorul antioxidantilor. Argumentul principal in favoarea antioxidantilor este dat de faptul ca acestia impiedica procesul de imbatranire a celulelor din organism, mentinand functiile corpului intr-o stare mai buna pe o perioada indelungata. Aceste substante ajuta la prevenirea bolilor de inima si a procesului de oxidare a colesterolului, dar contribuie in egala masura si la protectia sistemului nervos central. In plus, antioxidantii protejeaza ochii de tulburari oftalmologice.

Actiunea antioxidantilor, dupa cum face trimitere si numele, este de a combate oxidantii sau radicalii liberi. Acestia din urma sunt dusmani ai organismului sub forma de molecule reactive si instabile care deterioreaza celulele sanatoase. Pentru a crea o stare de  echilibru, antioxidantii compenseaza prin molecule stabile, care au capacitatea de a regenera celulele imbatranite de radicalii liberi. Antioxidantii reprezinta sistemul natural de aparare a organismului, care amelioreaza chiar si consecintele stilului de viata nesanatos, excesului de alcool sau tutun, ori poluarii
din atmosfera.

Alimente-surse de longevitate

Cercetari in aceasta directie, realizate in institute de prestigiu din SUA, Anglia, Finlanda, Japonia si China, au concluzionat ca acei oameni care introduc in meniul zilnic antioxidanti scapa de impactul radicalilor liberi asupra organismului intr-o proportie de 75%. Insa mare atentie! Alimentele care furnizeaza antioxidantii trebuie sa fie proaspete, nu sub forma de suplimente vitaminice, pentru ca acestea nu pot substitui intreaga gama de compusi naturali precum: vitamine, saruri minerale, polifenol, etc.

Pentru aportul zilnic de antioxidanti este indicat consumul unui minim de cinci portii de fructe si legume proaspete, puternic colorate. Pe langa acestea, antioxidantii se regasesc si in alimente surprinzatoare, precum: cafeaua solubila 100% naturala, ciocolata neagra, ceaiul verde si vinul rosu. Acestea sunt benefice organismului doar in cazul unui consum moderat, ca de exemplu, 2-3 cani de cafea pe zi, 40 grame ciocolata neagra si maximum 2 pahare de vin rosu pe zi.

 

Read 12191 times Last modified on Tuesday, 05 July 2016 10:15

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...