• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Thursday, 10 May 2012 08:06

Glaucomul congenital

Rate this item
(0 votes)

poate duce la orbire


glaucomGlaucomul este o boala oftalmologica grava care, in absenta unui diagnostic corect si precoce, respectiv a unui tratament adecvat, duce la orbire. Glaucomul reprezinta afectarea nervului optic avand drept principala cauza presiunea intraoculara crescuta.

Dr. Ramona Barac
Medic primar oftalmolog
Spitalul Clinic de Urgente
Oftalmologice Bucuresti
Clinica Retina
Asistent universitar UMF
„Carol Davila” Bucuresti

stiati_caGlaucomul este cunoscut sub denumirea populara de „apa neagra”. Putini cunosc insa faptul ca aceasta afectiune poate sa apara si la copil. Incidenta glaucomului congenital este de 1 la 10.000 de nasteri, iar in majoritatea cazurilor apare bilateral.


Glaucomul congenital este glaucomul present la nastere, glaucomul infantil este characteristic copilului mic, glaucomul juvenil fiind prezent la adolescent. Prezenta anormala a unei membrane face ca lichidul din interiorul ochiului sa nu dreneze, astfel creste presiunea intraoculara care apasa pe nervul optic, ceea ce produce distrugerea sa progresiva si ireversibila. De aici, rezulta importanta diagnosticarii precoce a acestei afectiuni (lipsita de semne), care ar putea sa-i alarmeze pe parinti sau pe medical pediatru.

frunzulitaParinti, atentie la simptome!

Copilul suspect de glaucom, indiferent de varsta, poate sa prezinte:
- fotofobie (nu suporta lumina, soarele sau lumina artificiala);
- epifora (lacrimare), confundata cu obstructia de cai lacrimale;
- blefarospasm (strange pleoapele).
Se observa ca simptomele sunt putine, copilul nu stie sa vorbeasca sau sa explice ceea ce il deranjeaza.
Tesuturile la copil sunt mult mai elastice ca la adult, de aceea presiunea crescuta duce initial la cresterea dimensiunilor ochiului. Asa se explica de ce copiii cu glaucom au ochi mari (buftalmie - Fig. 1), cu diametrul corneei mare (megalocornee). Corneea poate sa- si piarda transparenta, iar in stadiile avansate devine albicioasa din cauza edemului.

Diametrul normal al corneei la nou-nascut este de 10-10,5 mm. Corneea cu diametrul mai mare de 12 mm se numeste megalocornee si poate fi semn de glaucoma congenital.Este usor pentru parinti sau medicul pediatru sa aprecieze diametrul corneei asezand o rigla in fata ochiului.

recomandareOrice copil cu ochi mari, cu cornee mai mare de 12 mm, care lacrimeaza si inchide ochii la soare trebuie OBLIGATORIU trimis pentru un consult oftalmologic, INDIFERENT DE VARSTA.

frunzulitaConsult oftalmologic

Consultul oftalmologic la copilul suspect de glaucom presupune:
- masurarea tensiunii intraoculare; la nouna scut si copilul mic acest lucru se poate realiza doar cu o usoara anestezie pe masca. Aici intervine importanta medicului pediatru sau oftalmolog nu numai de a emite suspiciunea de glaucom, ci si de a explica parintilor gravitatea acestei boli, respective necesitatea acestei manevre.
- masurarea diametrului corneean;
- ecografia oculara cu masurarea axului anteroposterior;
- examinarea polului anterior si a polului posterior, adica fundul de ochi;
- masurarea acuitatii vizuale (in functie de varsta copilului).
Pentru examinarea sub anestezie, copilul trebuie sa fie clinic sanatos, sa nu fie racit, sa nu manance sau sa bea lichide cu 3 ore inainte de examinare.

frunzulitaTratament

Tratamentul medicamentos nu este eficient, tratamentul glaucomului congenital este chirurgical. Odata stabilit diagnosticul de glaucom congenital, interventia chirurgicala trebuie cat mai rapid efectuata.
Fara tratament, aceasta afectiune greu de controlat duce la orbire ireversibila, de aici rezulta importanta medicului neonatolog, pediatru, a medicului de familie sau a parintilor in a sesiza semnele si simptomele (putine de altfel), pe care le determina glaucomul congenital si, mai ales, responsabilitatea de a nu le ignora.

 

docmeufrunza

Read 5619 times Last modified on Thursday, 10 May 2012 08:36

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved