• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Friday, 27 November 2015 07:42

Ce este gripa

Rate this item
(0 votes)

și cum poate fi ținută la distanță?  

Gripa este o infecție respiratorie contagioasă cauzată de virusul gripal. În Europa, gripa apare cu regularitate în epidemii anuale, în lunile de iarnă. De obicei epidemiile de gripă afectează fiecare țară pentru una sau două luni și durează, la nivelul continentului European aproape 4 luni.

 

Simptomele infecției cu virusul gripei seamănă cu alte infecții virale respiratorii. Gripa este mai severă decât răceala, care este produsă de alte virusuri respiratorii și nu de virusul gripal. Nu toți cei care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc, însă cei care au forme clinice de boală prezintă simptomele comune: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare și articulare, dureri de cap, stare de rău, oboseală.

La cazurile necomplicate de gripă simptomele se rezolvă spontan în 7 zile de la debut.
Îmbolnăvirile severe și complicațiile apar mai frecvent în anumite grupuri la risc: acestea include persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu afecțiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afecțiunile cronice respiratorii, afecțiunile cronice cardiovasculare, obezitatea. De asemenea există un risc crescut pentru copiii la vârstele fragede și pentru femeile gravide.
Ocazional pot apărea forme severe de gripă la persoane sănătoase care nu fac parte din aceste grupe la risc.

Transmiterea
Gripa este o infecție virală care se răspândește de la o persoană la alta, în principal atunci când oamenii infectați tușesc sau strănută, ori prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii ale persoanelor infectate care se află pe mâinile acestora sau pe suprafețele contaminate.

Respectați regulile de igienă respiratorie

Igienă respiratorie înseamnă împiedicarea expunerii persoanelor din jur la secrețiile noastre infecțioase respiratorii (din gură, gât sau nas). Dacă sunteți bolnav, atunci când tușiți sau strănutați, trebuie să vă acoperiți gura și nasul cu ajutorul unui șervețel/batistă de unică utilizare (de hârtie); dacă nu aveți la îndemână un șervețel e mai bine să strănutați sau să tușiți în plica cotului decât în pumn sau în palmă. Șervețelele trebuie aruncate la coșul de gunoi după utilizare.

Spălați-vă sau dezinfectați-vă frecvent mâinile

Spălatul sau dezinfectarea frecventă a mâinilor vă ajută să vă protejați de virus și să reduceți riscul de contaminare al obiectelor și de infectare al persoanelor din jur. Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun, în special după ce tușiți sau strănutați. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, deși spălarea cu apă și săpun este mult mai eficientă.
Spălatul pe mâini nu trebuie să fie doar o clătire rapidă, trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde de fiecare dată, iar mâinile trebuie să fie frecate una de cealaltă cu apă și săpun/detergent în acest timp, după care săpunul de pe mâini trebuie clătit cu apă din abundență.
După spălarea cu apă și săpun, mâinile trebuie uscate bine, dacă este posibil cu prosoape de hârtie de unică folosință, sau cu uscătorul cu aer cald.

Dacă sunteți bolnav, stați acasă, nu vă duceți la serviciu sau la școală și limitați contactul cu alte persoane.

Contagiozitatea: 5-7 zile

În plus față de măsurile de igienă descrise mai sus, atunci când o persoană este sănătoasă trebuie să mențină o distanță de cel puțin un metru față de orice persoană cu simptome de gripă. Bolnavii adulți îi pot infecta pe cei din jur pe o perioadă de aproximativ cinci zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infecțioși aproximativ șapte zile de la debutul simptomelor de gripă. Cu toate acestea, este prudent să se ia în considerare că o persoană este infecțioasă pe toată perioada în care are simptome de gripă.

Utilizarea măștii

Utilizarea măștii de o persoană bolnavă, cu simptome de gripă, ajută prin reținerea secrețiilor respiratorii în cazul în care persoana tușește sau strănută și reduce riscul de infectare în rândul persoanelor cu care bolnavul este într-un contact apropiat. Situațiile în care acest lucru poate fi util include:
1. atunci când călătoresc la domiciliu sau la spital;
2. atunci când, în mod inevitabil, au un contact apropiat cu persoane sănătoase.

Masca trebuie aplicată cu grijă peste gură și nas și apoi ajustată și fixată:

1. Fixați masca cu șnurul sau banda elastică, la mijlocul capului și al cefei.
2. Presați pe forma nasului banda flexibilă transversală.
3. Aranjați masca confortabil pe față și sub bărbie. Evitați să atingeți masca cu mâinile. După orice atingere a măștii aflate pe față, precum și după ce se scoate masca de pe față, mâinile trebuie să fie curățate prin spălare cu apă și săpun sau cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool.

Schimbați masca atunci când devine umedă. După o utilizare prelungită, masca de față poate deveni umedă. Când constatați acest lucru, trebuie să înlocuiți masca umedă cu o mască nouă sau cu una curată și uscată.
După îndepărtarea măștii de pe față, mâinile trebuie să fie curățate prin spălare cu apă și săpun sau cu un dezinfectant pentru mâini, pe bază de alcool.


 

Read 2829 times Last modified on Friday, 11 March 2016 10:07

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved