• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Wednesday, 13 April 2016 13:04

Preventia si depistarea bolilor infectioase

Rate this item
(0 votes)

Simpozionul “Prevenția și depistarea precoce a bolilor infecțioase cu transmitere sexuală” în perioada 13-14 mai.

Organizat de Societatea de Boli Infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” , în parteneriat cu Asociația SAMAS și Societatea Națională de Medicina Familiei.

În România, cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală sunt chlamydia, sifilisul și gonoreea

București, 13 aprilie 2016. Asociația SAMAS, singura rețea de Educatori Perinatali din România, participă în perioada 13 – 14 mai, la București, la Simpozionul “Prevenția și depistarea precoce a bolilor infecțioase cu transmitere sexuală”, cu acces gratuit, organizat împreună cu Societatea de Boli Infecțioase și Societatea de Medicina a Familiei. Medici specialiști, personalități din mediul academic medical, psihologi și Educatori Perinatali SAMAS vor dezbate soluții privind prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală și vor prezenta metode practice pentru nașterea naturală și alăptarea în cazul prezenței acestor infecții. În cadrul evenimentului vor fi comunicate și rezultatele screening-ului național de evaluare a factorilor de risc pentru bolile cu transmitere sexuală – hepatite cu virus B și hepatite cu virus C și HIV de către Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, România se clasează în primele 10 locuri din Europa în ceea ce privește incidența infecțiilor cu transmitere sexuală. Datele colectate în ultimii ani de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor situează țara noastră pe locul 2 în cazul infecției cu sifilis, principala cauză fiind contactul sexual neprotejat. Studiile arată că peste 30% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, în timp ce 16% dintre aceștia nu au folosit niciodată această metodă de protecție. De asemenea, contactul sexual neprotejat continuă să fie, în România, calea de transmitere a infecției cu HIV cea mai des întâlnită pentru categoria de vârstă 25 – 29 de ani.

În țara noastră multe dintre aceste afecțiuni sunt încă subdiagnosticate. Deoarece infecțiile cu transmitere sexuală afectează evoluția și dezvoltarea fetală, prezentarea la medic pentru evaluare preconcepțională sau cel mai târziu în primele săptămâni de sarcină este esențială. Faptul că 30% din femeile însărcinate nu se prezintă la  medic pentru a fi luate în evidență, nu sunt depistate cu aceste boli și nu sunt tratate reprezintă  o  gravă problemă de sănătate publică și una din cauzele de creștere a ratei de prematuritate, a riscului la naștere și a complicațiilor legate de sarcină, atât pentru mamă cât și pentru copil.

În acest context, Asociația SAMAS propune o serie de teme de discuție pentru comunitatea medicală. Modalitățile de intervenție preventivă, monitorizarea tratamentului infecțiilor cu transmitere sexuală ce pot afecta sarcina, metodele de screening și tratamentul infecțiilor cu transmitere verticală sau dificultățile în programul de vaccinare pentru infecția cu HPV vor fi câteva dintre subiectele abordate în cadrul simpozionului.

Misiunea Asociației SAMAS, pe termen lung, este de a îmbunătăți statisticile sumbre privind sănătatea mamei și a copilului din România, astfel că organizarea unui simpozion pe tema prevenției și depistării precoce a bolilor infecțioase cu transmitere sexuală este una firească. În contextul în care medicina evoluează de la o zi la alta, medicii și asistentele medicale doresc să participe activ la implementarea programelor de screening din țara noastră, iar o conferintă pe aceasta temă este o modalitate de a găsi împreună soluții pentru tinerele și viitoarele mămici care prezintă  infecții cu transmitere sexuală.”, a declarat Marina Oțelea, Președintele Asociației SAMAS.

Aproximativ 50% dintre mamele cu ITS transmit aceste infecții copiilor 

O mamă care prezintă ITS poate transmite infecția copilului ei în timpul sarcinii sau în timpul nașterii, având consecințe care variază de la malformații, avort spontan, naștere prematură, până la hepatite virale, HIV și altele.

“În 75% dintre cazuri, bolile cu transmitere sexuală nu prezintă simptome, însă în momentul depistării lor, acestea pot fi într-un stadiu avansat, foarte grav. Debutul infecției este foarte discret, iar netratarea acesteia poate afecta, în cazul femeilor, uterul, trompele uterine și ovarele. Principala cauză o reprezintă contactul sexual neprotejat, dar unele infecții pot apărea și independent de această cale de transmitere, cum este cazul infecției candidozice. Din păcate, în România, peste 90% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 – 24 de ani nu s-au testat niciodată pentru depistarea unei boli cu transmitere sexuală, iar comunitatea medicală din țara noastră trebuie să acționeze în consecință, prin promovarea unui comportament sexual adecvat și educarea populației pentru a apela la servicii medicale specifice.“ a declarat Dr. Iosif Niculescu, Medic Specialist Obstetrica-ginecologie

Credite EMC pentru cadrele medicale, asistenții și moașele participante la eveniment


Conferința va avea loc la Academia Europeană HIV/SIDA și de Boli Infecțioase a Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” (Str. Dr. Calistrat Grozovici, Sector 2, București) în perioada 13 – 14 mai,  începând cu ora 09:00.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” și Societatea Națională de Medicina Familiei.

Înscriere prin Formularul online: http://bit.ly/1Ry4YS8

 

Read 18203 times Last modified on Wednesday, 13 April 2016 14:15

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved